torsdag 15 oktober 2009

Saker

http://fc06.deviantart.com/fs45/f/2009/085/5/7/Fire_bird_by_SpaceWeaver.jpg
http://spaceweaver.deviantart.com/art/Fire-bird-117159864
http://www.china-marble.us/products/Decorative%20Stone/Statue/Woman%20Statue/Female%20Marble%20Statues%2003.jpg

tisdag 30 juni 2009

Rymdopera - filmprojekt

Jag håller på med ett filmprojekt.

Det är en animerad rymdopera som ska handla om hur Jorden får kontakt med ett galaktiskt samhälle som bygger på samma koncept som Open source och Creative commons.

Jag har gjort ett par konceptskisser och lärt mig Blender för att skapa animationen i. Än så länge har jag bara lärt mig programmet och delvis modellerat ett rymdskepp.

Jag har gjort några animationstest i blender, här är ett av dem.

Hitta fler videor liknande denna på xtremecreator


Ska skriva mer om det sen när jag är mer strukturerad i skallen.

söndag 7 juni 2009

SVT och val

Internet är bra, något positivt. Vi behöver Piratpartiet för att försäkra oss om att få behålla det i den demokratifördjupande form det har idag. Att sen SVT har svårt för Internet är en annan femma.

Här är Youtubevideon som de inte riktigt lyckades sända under valvakan. (Den klipptes av i mitten någonstans.)



Det märks att SVT är rädda för de nya sociala medierna. När programledaren i SVT frågade Internetsnubben hur stort intresset för deras youtubefrågekanal var så lät det som de knappt fått in någonting alls där. Men det fanns 166 videoinlägg när jag tittade, där det senaste var det som de försökte visa under valvakan.

http://www.youtube.com/groups_videos?name=EUvaletSVT

tisdag 2 juni 2009

Vad beror piratpartiets framgångar på?

Vad beror piratpartiets framgångar på om man bortser från den väljargrupp som bara vill ladda ner gratis, vilka antagligen är en minoritet idag och, tror jag, alltid har varit det.

Idag representeras piratpartiets väljargrupp av mammor, farmödrar och människor från alla samhälls-skikt. Vad har alla dessa gemensamt? Varför har ett "enfrågeparti" fått så många vitt skilda anhängare? Svaret är lika enkelt som det är frustrerande för de etablerade politikerna. Löftet om Internet och dess möjlighet till, öppenhet, spridning av förståelse om vad som händer i parlament och riksdag. Fast nu satte jag punkten lite för tidigt, Internet har inte bara möjliggjort en ny granskande makt, det ger även möjlighet att inhämta information som ger en möjlighet att förstå de saker som det beslutas om i maktens korridorer.

Jag röstar på piratpartiet för att de idag är det enda parti som förstår att medborgarnas egna efterforskningar på nätet, förutom nätet i sig själv, är en enorm och snabb källa av kunskap. Jag tror att det är denna insikt som definierar piratpartiets målgrupp idag. Iallafall för mig står Piratpartiet för ödmjukhet och öppenhet medan de etablerade partierna ofta bara uppvisar trångsynthet och ovilja att föra en äkta dialog, i vilken de inte inser att de själva skulle kunna lära sig mycket.

onsdag 6 maj 2009

Amnesty för frihet på nätet

http://irrepressible.info/pledge

Man kan nu skriva på en namnlistekampanj för att stödja friheten på Internet.


Sign our pledge on Internet freedom

I believe the Internet should be a force for political freedom, not repression. People have the right to seek and receive information and to express their peaceful beliefs online without fear or interference.

I call on governments to stop the unwarranted restriction of freedom of expression on the Internet – and on companies to stop helping them do it.

tisdag 28 april 2009

EU och Telekom

Jag fick ett svar från en (1) av alla de europaparlamentariker jag mailat. John Purvis.

Han försöker vifta bort mina farhågor. Här är ett citat: "These quality obligations would ensure that operators are not able to degrade, throttle and block applications, content or services in ways which are anticompetitive."

Jag skickade ett svar.


Hello again.

I failed to purvey the extent of my reservations in the last mail.

What do you mean with anticompetitive? It's a qeustion that deserves a
reply. Will Wikipedia be deemed uncompetitive, after all it is a free
encyclopedia. Hard to compete with that. Will www.jamendo.com be deemed
anticompetitive? Free music, all legal, put up by artists that just want
exposure. Will Open office be deemed anticompetitive? It's a free office
suite comparable with Microsoft office. What about Linux Ubuntu? What
about my own handbook project, How to use the Internet as a democratic
tool. All available on the net and free for reading. Will that be deemed
anticompetitive?

Will all Open source software be deemed anticompetitive? Will Creative
commons be deemed anticompetitive? Will do it yourself websites be
deemed anticompetitive?

Thank you.

/David Jansson

David J skrev:
> Thank you for your reply.
>
> I must admit I don't feel at all reassured. The strength of the net is
> it's freedom. It's what has allowed the deepening of the democratic
> process. To put it bluntly, I don't want to see any content
> subscriptions from any Internet Service Provider. Content subscription
> is handled through the individual sites. I am very concerned with what
> will happen with open and free services, such as wordpress or blogger.
> Will I be forced to pay a fee to access Open source material? Will I
> need to subscribe to an art package to access Deviant Art, where I have
> a gallery myself?
>
> But the biggest issue is the possbility to hamper the way people can
> express themselves and reach out on the net these days. How can you
> asure me that blogging services with blogs that write political
> discontent suddenly won't be subject to high fees?
>
> Being unfettered by economic interests is the beauty and the power of
> the Internet. It's making our representative democracy more close to
> democracy in the real sense of the word. Please do not take that away
> from us. It would be a crime to take that away from us.
>
> /David Jansson

torsdag 23 april 2009

Jag fick ett Spam-mail

Guuh. Om det inte var nog ledtråd att det stod "undisclosed recipients" i thunderbird, varför skulle någon gå på det när man är tvungen att svara för att hon ska kunna skicka en bild till dig?

HELLO
My name is florince .i saw your profile today and became intrested in you,i will also like to know you the more,and i want you to send an email to my email address so i can give you my picture for you to know whom i am.Here is my email address (florincegarba@rocketmail.com) believe we can move from here!I am waiting for your mail to my email address above.(Remeber the distance, colour or language does not matter but love matters alot in life.(florincegarba@rocketmail.com)
florince


Hon har ju uppenbarligen min mailaddress. Men det är klart, hon vet ju inte vilka som går på hennes massmail om de inte svarar...

Fast jag blir lite nyfiken på vad som händer när man svarar, kommer man helt enkelt hamna i spamdatabas med nyckelordet "enkelt byte" eller kommer någon försöka dra in en i en i scamprocess som är lika manipulativ som Nigeriabreven? Jag såg en dokumentär med en reporter som utforskade vad som hände när man svarade på ett Nigeriabrev. Han mötte människor som var så manipulativa och duktiga att spela på känslor att han höll på att gå på det. Det var ingen ointelligent människa.

Jag vet att det finns folk därute som sysslar med så kallad scambaiting. Jag beundrar dem. För när jag funderade på att göra något sådant själv så drog jag mig till minnes den där dokumentären. Att gå på ett Nigeriabrev må vara puckat, men när man väl tagit steget att kontakta dom så pratar man direkt med individer som är extremt skickliga manipulatörer, för att inte tala om att det finns en risk att de kan vara kopplade till maffiaverksamhet. Man bör därmed absolut inte, definitivt inte, aldrig ta för givet att scambaiting är ett ofarligt nöje. Och om det innefattar att man ska ringa ett telefonnummer kan det vara så enkelt att numret är ett betalnummer som kostar 350 kronor per minut...

måndag 20 april 2009

Nu börjar det äntligen ta hus i helvete

Via svensk myndighetskontroll hittade jag det här.

Inlägget innehåller ett mail från en mailinglista. För de som inte orkar klicka på länkar så citerar jag det här.

Själv är jag en konservativ medelålders man som aldrig någonsin har "fildelat". (Och jag tycker illa om piratkopiering.) Ändå har jag nu för avsikt att gå med i piratpartiet, rösta på dem i EU-valet och ge dem ett penningbidrag till deras valkampanj.

Orsaken till detta är förstås att alla andra partier helt uppenbart är beredda att införa sinnessjukt oproportionerligt repressiva lagar och kontroller för att en ganska oväsentlig näring (nöjesindustrin) under några år till skall kunna klamra sig fast vid en fullständigt obsolet och förlegad affärsmodell.

Det vore ju en sak om det handlade om krig och terrorism, om akut brist på mat eller på rent vatten. Då kunde man ju förstå om situationen vore så fruktansvärt allvarlig att vissa inskränkningar i den personliga integriteten vore nödvändiga. Men nu handlar det inte om något som är ens det minsta lilla oundgängligt för någons överlevnad eller hälsa, utan om att en i
sig ganska oväsentlig industri skall kunna hålla fast vid ett förlegat sätt att tjäna alldeles för mycket pengar, att dagens trubadurer, skådespelare och andra gycklare och deras
finansiärer inte skall behöva anpassa sin affärsmodell till utvecklingen.

En total, en helt osannolik, en fullständigt patologisk brist på sinne för alla proportioner. Ungefär som att jämna ett helt samhälle med marken bara för att kejsaren under några veckor skall kunna ta morgonpromenader ostört på just den platsen.

Till sist en fråga: Är det någon på listan (utom riksdagsmän och andra i uppenbar lojalitetskonflikt) som _inte_ har för avsikt att rösta på piratpartiet i EU-valet? Och i så fall: Varför i helvete inte?


Folk börjar fatta att det är så väldigt mycket mer som står på spel än bara fildelning och piratkopiering.

fredag 17 april 2009

Science fiction kommer till liv

Ecogeek rapporterar om en ny telefon som håller på att utvecklas. Telefonens bildskärm är en såkallad OLED. Men det häftigaste är nog att den laddar sig själv genom att utnyttja kinetisk energi.

OLED förtjänar att nämnas närmare, det är en teknik som bra drar en båkdel av den energi som Plasma och LCD-tv gör, samtidigt som den ger mycket bättre bilduppdatering, kontrast och ljusstyrka, bättre bild helt enkelt. Tekniken har funnits ett bra tag och är enligt utsago väldigt billig att tillverka. Att vi inte sett den applicerad i de tvapparater och datorskärmar som finns på marknaden idag är man tyvärr tvungen att tillskriva tvproducenternas girighet. De vill naturligtvis att så många ska hinna byta ut sina katodstrålerörstv mot LCD och Plasma innan de släpper ut OLED på marknaden.

söndag 12 april 2009

Brevkampanjen till EU 2 - Uppdaterad!

Skrivit lite mer. Det är inte klart, Thomas Tvivlaren hade förslag som jag tror jag bör implementera, men det har jag alltså inte gjort än. Men, kritik uppskattas.

RTF-format: klick

Stenskott påpekade att det var bråttom. Så jag har mailat brevet till så många ledamöter jag orkade klistra in emailadresser till. Jag kommer dock att försöka skicka till ett tiotal med snigelpost utöver detta. Om någon annan vill engagera sig men inte orkar skriva ett eget meddelande får de gärna skicka det här med även sitt eget namn underskrivet.


Esteemed member of the European parliament.

I am writing to you with concerns for the free information flow. There are laws discussed that scares me, laws that could impair the strengthening of democracy that we have seen with the blooming of the Internet and threaten to, indirectly, greatly reduce the freedom of expression and thought.

In the debate concerning these issues in Sweden the most common point both sides puts forth is that the other side just doesn't understand. So I want to try and show you what we do understand. I want to try to explain to you how the information culture works, thinks and how it has deepened the democratic process on levels never before seen.

I belong to a generation that has grown up alongside the flow of information, in what must be rightly called the age of information. I have seen how the net has developed our thoughts and communication become easier by the day. I have seen how the discourse among individuals on the net have opened up and expanded their ability for constructive thought.

Open source and Creative commons

We have seen the Open source software is becoming increasingly more popular. On the Internet, it has run up a sharing culture that by its nature is not part of the traditional economic system.

Open source is a way of working together in the Online community. You release code for free under a Creative Commons licence that lets other develop and use the code however they wish. The result is free tools like Open office, the very powerfull word processor that I am using to wite this letter, free operating systems like Ubuntu, that today with the help of the solidarity and cooperation of the Open source community is as well designed and easy to use as microsoft Windows.

What if the concept of Open source would spread further, beyond software. If scientists and inventors were to release innovations, formulas, and blueprints on the web under a Creative Commons license, which gives anyone the opportunity to produce and earn money, or develop further? There is no indication that it is not about to happen, indeed there are already projects like Science Commons and the Open Access Movement that try to make this a reality. And I think you have seen this and are terrified of the economic system will become so neglected that economic growth becomes impossible.

But why does it have to be such a catastrophe. If you look at companies who has embraced the open source concept in their marketing you see thriving business. The creators of the popular computer games Unreal Tournament allways include modification tools and documentation, one of the biggest reasons for the popularity of Unreal Tournament is the richness of user created content that is available for free once you have purchased the game.

Today artists create a market for themselves by releasing a portion of their music on the net. Never has the music scene been so diverse. (And here I belive we touch the real reason for laws such as IPRED and ACTA being lobbied through, it has become too easy for small players, and even individuals, to compete with the big players.)

Innovation will not stop, the best innovators have never had economic wellfare as their spur. I think that quality and durability of products will be the key for market success in the future. That is the trend that the Open source community is in the process of resurrecting, and hopefully it will spread beyond the digital world.

My point is, the free Internet isn't a danger to the economic system, it just makes sure that that economic power can be more evenly distributed.

Consider this quote:

The [economic] crash has laid bare many unpleasant truths about the United States. One of the most alarming, says a former chief economist of the International Monetary Fund, is that the finance industry has effectively captured our government—a state of affairs that more typically describes emerging markets, and is at the center of many emerging-market crises. If the IMF’s staff could speak freely about the U.S., it would tell us what it tells all countries in this situation: recovery will fail unless we break the financial oligarchy that is blocking essential reform. And if we are to prevent a true depression, we’re running out of time.
Simon Johnson - http://www.theatlantic.com/doc/200905/imf-advice


That article is well worth a read. Basing all decisions on economic growth is a system that is bound to reach critical mass. You see it in nature, and in growth disorders in humans like Marfan syndrome, bigger means bigger need for nutrient. If growth isn't contained, sooner or later there won't be enough nutrient and the whole system will collapse. With this in mind I would be willing to bet on that the obsession and carelessness with economic growth is the cause of the current financial crisis. If you disregard this theory you also have to claim that the resources of the Earth and the Human psyche (and the ability to exploit them) are endless, and that would be very naive indeed.

Internet and the media

The Internet has given rise to many tools that can develop media reporting drastically. You can put links in the text that leads to references, explanations and more in-depth information, which is exactly how a wiki is often constructed. When a newspaper put their news online, they are no longer limited in terms of amount of text. Computer memory and hard drives are already at a level that the space all the text in the Stockholm city library would take up is very negligible and the bandwidth is not far behind and is already well enough. I was long frustrated that newspaper websites doesn't adopt linking standards that can be seen in, for example, Wikipedia. (www.wikipedia.org) Most of the documents referred to in newspapers and blogs, are often available online. In Sweden for example, parliament committee reports, laws, regulations and responses from political advisory bodies can be found online. Mostly, you can easily find these yourself, but it is considered to be good netiquette to attach a link.

Even today newspapers shy away from this convenient way to build up their articles. This is, however, fully embraced by the bloggers who want to have a say in the public debate. A blog post today is not only a personal opinion, it is full of cross references, with links readily found in its context.

Blogs have an undeserved bad reputation. Sure, there are a plethora of pointless blogs out there, but the criticism I've seen directed against blogs is still, in my point of view, very strange. To say that all blogs are pointles drivel is a bit like saying that all books are pulp fiction, it is as if you would say that there are no educational literature just because tabloids exist.

Other than deepening the democratic process the Internet has become an integral part of our daily lives. The communication we use it for ranges from the trivial and personal relationships to business correspondens and speaking with our doctors and psychologists.


And with all these things in mind

With these things in mind it should be obvious that a free Internet has become a democratic right. And that the laws in motion that seek to put a sift on the free flow of information needs to be stopped. Directives for data storing, ACTA that if you are to believe the reports will make it illegal to own any devices or programs that lets you create and distribute original content yourself, IPRED and FRA in Sweden are the examples I know of.

Please consider these things, I hope you will realize that we need to put a stop to these laws that undermine the freedom that the net has given us, and undermine democracy as a whole.

Thank you.

/David Jansson
Cell phone number
http://www.detdemokratiskaverktyget.se

tisdag 31 mars 2009

Brevkampanjen till EU

Jag har inte fått så mycket gjort med brevkampanjen, eller Det demokratiska verktyget, på sistone. Jag behövde lite respit. Att kämpa för demokratin är psykiskt dränerande när man är rädd att det finns en möjlighet att man kan förlora...

Iallafall, jag tänkte jag skulle börja på ett första utkast till brevet att skicka till EU-riksdagen. Alltså, ett första, smutsigt, utkast.

Esteemed member of the European parliament. (För pompöst?)

I am writing to you with concerns for the free information flow. There are laws discussed that scares me, laws that could impair the strengthening of democracy that we have seen with the blooming of the Internet and threaten to, indirectly, greatly reduce the freedom of expression and thought.

I belong to a generation that has grown up alongside the flow of information, in what must be rightly called the age of information. I have seen how the net has evolved our thoughts and communication become easier by the day. How the discourse among individuals on the net have opened up and expanded the ability of constructive thought.

But now there are laws in motion that seek to put a sift on the free flow of information. Directives for data storing, ACTA that if you are to believe the reports will make it illegal to own any devices or programs that lets you create and distribute original content yourself.

---

Information att utgå ifrån:
http://djingis.blogspot.com/2009/03/att-ta-ansvar-ar-det-att-havda-en-hogre.html?showComment=1237562880000#c8157903311366984938
http://www.eff.org/files/filenode/effeurope/EU_IPRED_analysis.pdf
http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/017-52613-082-03-13-902-20090325IPR52612-23-03-2009-2009-false/default_en.htm
http://arvidfalk.se/wp-content/uploads/2009/02/s-motion-om-integritetsmoratorium.pdf
http://www.detdemokratiskaverktyget.se/

En början iallafall. Jag skulle verkligen uppskatta kritik och idéer om hur jag ska fortsätta.

söndag 29 mars 2009

Ny drakskulptur på gång

Eftersom den andra är i Ateljén och blir målad så har jag börjat på en ny här hemma.

Bilder:





Gjorde mig själv suddig, såg verkligen ovårdad ut...

lördag 28 mars 2009

Jesus Christ superstar

Såg precis på Jesus Christ superstar från 1973 med några vänner. Musiken i den är verkligen underbar.

Det fick mig att undra, när Judas sjöng "they didn't have no mass communication", varför har jag aldrig hört talas om någon kult som tror att Jesus kommer att återfödas som ett medvetande på Internet? Jag menar, det vore väl underligt om det inte uppstått en sådan i dagens informationssamhälle?

lördag 21 mars 2009

ADHD-medicin indragen?

När snålhet bedrar vishet får individen betala.

"Stämmer uppgiften att Västra Götaland dragit in medicineringen, vilken måste vara med medicinen Concerta, av kostnadsskäl (5000:-/år) så är det bland det mest cyniska och korttänkta jag hört talas om."


Jag är glad som bor på rätt sida av Vättern just nu... Jag har som går att läsa i min presentation under "Tag cloud"-saken (Visst är den häftig?) ADHD och går på just Concerta. Men guh, otrevlig utveckling, direkt skrämmande för mig som fått ett helt nytt liv, eller, fått ett liv, punkt, på grund av Concerta.

Edit: Glömde lägga in etiketter till etikettmolnet. :)

onsdag 18 mars 2009

Brevkampanj till EU om personlig integritet

Vi har hamnat i ett paradigmskifte i och med det fria informationsflödet, jag tror vi som växt upp med Internet grovt underskattar hur stor denna omvälvning är för de som inte har levt och andats i informationsflödena. Det är något oerhört nytt, för den oinsatte dessutom något oerhört annorlunda. Informationsmakten har förskjutits på sätt som de oninsatta i IT-världen aldrig kunnat förutspå och den panikreaktion (som ni kan läsa mer om hos Opassande, Christian Engström eller Anders Widén) ter sig ganska naturlig.

Kanske måste vi sluta kalla de som håller på att bryta ner våra integritet inkomptenta och ignoranta och börja verka uppmuntrande istället. FRA-spektaklet innebär att bloggosfären har fått uppmärksamhet, så kanske det är dags att pröva andra metoder än brandtal?

Det finns en sida med kontaktuppgifter till EU-ledamöter på samma sätt som på det finns kontaktruppgifter till våra lokala politiker på www.riksdagen.se. Här.

Kan vi inte starta en brev och epost-kampanj som inte handlar om att kritisera, utan att utbilda? Istället för kritik så framför vi tips för hur man tar del i informationssamhället. Om många, tusental, gör det så är jag att övertygad att det kommer läsas och kommenteras utan att man behöver reta upp mottagaren. Alla ni som förstår teknologin och våndas över att de som inte gör det styr. Lägg brandtalen på hyllan och ge pedagogik och uppmuntran en chans.

Läs mer:
Sagor från Livbåten fortsätter att imponera på mig.
Anders Widén fortsätter att stödja kampen med sina insikter och är alltjämt läsvärd.
Sinister påpekar att vi nog måste finna oss i att skicka pappersbrev om en sådan här kampanj ska fungera.
Och jag resonerar om den egentliga orsaken till att så många ledamöter är positivt inställda till IPRED, FRA, Acta, med mera.
Och, Farmor Gun.


tisdag 17 mars 2009

Scientologi är roligt

Galet, men roligt. :)

http://www.dn.se/nyheter/varlden/scientolog-erkanner-att-rymdharskaren-finns-1.822035

"I de hemliga texterna finns bland annat historien om den onde härskaren Xenu som för 75 miljoner år sedan regerade över 76 planeter där också jorden ingick. På dessa världar levde en ras som scientologikyrkans grundare L Ron Hubbard kallade thetaner. Xenu själv, som var thetan, upptäckte plötsligt att han med tankens hjälp kunde styra och påverka sina triljoner medthetaner.

Detta skapade en spänning mellan härskaren och hans folk, en spänning som resulterade i en våg av känslor som i sin tur skapade vårt universum. Till slut samlade Xenu ihop hundratals miljarder thetaner och skickade dem i flygande tefats-likande farkoster mot jorden där de sprängdes i bitar med hjälp av en serie vätebomber placerade i vulkaner. Det som sedan blev kvar av varelserna, deras själar, kan fortfarande smita in i våra kroppar och där skapa sjukdomar."

måndag 16 mars 2009

Teckningar

Jag har tagit mig i kragen slängt upp mina senaste alster på nätet.

Deviantart

Och min favorit, som får en egen länk för att ta sig förbi Deaviant Arts vuxenfilter. Den är lite "NSFW", Not Safe For Work, som man brukar säga. Men, jag borde verkligen sluta hantera min svårighet med att rita händer och fötter med att inte rita klart dem. Jag lär mig ju aldrig på det sättet...

onsdag 11 mars 2009

En kommentar

Jag skrev denna kommentar till ett blogginlägg som behandlade Fredrik Reinfeldts bok "Det sovande foket". http://arvidfalk.se/2009/03/det-sovande-folket/

Jag tycker att han [Reinfeldt] har en poäng, det svenska folket är mesigt och förslöat. Men, och det är ett stort men, jag tror knappast att man bör beskylla socialdemokratin för det. Demokrati, folkstyre, kräver engagemang annars är det inte demokrati, folkstyre. Men det kräver också medlidande och förståelse. Att stampa på folk kanske väcker dem, men det leder inte till ett bättre samhälle. Det leder till rädsla och orkeslöshet.

Jag tror att nyckeln, den förändring som vi behöver, är beroende av solidaritet och solidariskt sätt att uppmuntra, stimulera. Men alliansen fortsätter att stampa. De är cyniker som skapar ett samhälle för cyniker som föder cyniker. De bygger ett samhälle där det alltid ska vara ok att stampa på andra, därför att man måste det för att förverkliga sig själv i det. Det är ett fördelaktigt samhälle om man redan befinner sig på toppen. För i ett samhälle där alla ges samma möjligheter blir konkurrensen så mycket hårdare, fast bara när man vill att ensam ska vara stark. För i ett samhälle där alla har samma möjligheter är de som accepterar solidaritet, som frodas i samarbete och dialektiskt lärande, som delar med sig och lär sig från andra, starkast.

Bloggosfärens nuvarande mediamakt är antagligen ett uttryck för detta. Liksom öppen programvara. Detta är möjligt i datorvärlden eftersom så många har samma möjlighet att existera och verka på Internet. Det är inte så underligt att man vill Kväsa oss med FRA, Datalagringsdirektiv och ACTA som potentiellt kan göra mycket öppen programvara olaglig.

måndag 9 mars 2009

Kvinnodagen

Ja, det var visst igår. Men men. Jag tror jag ska fira den, en dag försent men ändå, med att lista lite kvinnliga SF-författare.

Justina Robson - hon är min absoluta favorit, så hon hamnar överst. Skriver insiktsfullt, på ett sätt som stimulerar. Hennes böcker är Hjärngymnastik på hög nivå och är samtidigt verkligt fängslande. Hon är ett förstaklassigt exempel på att det går att kombinera sense of wonder med högklassig litteratur.

Ursula K. LeGuin - mest känd för sina underbara fantasy-böcker om övärlden, men det var hennes SF-bok Mörkrets vänstra hand, som utforskar könsroller från ett unikt, och neutralt, perspektiv som fångade mitt intresse. Läs den.

Doris Lessing - Har inte läst klart Chikasta, men det jag läst har varit mycket fascinerande. Hon vann ju dessutom nobelpriset om någon lyckats glömma det.

Naomi Novik - hennes böcker finns till och med översatta till svenska. Njut av hennes häftiga berättelse om Draken Temeraire och hans kapten Lawrence, och förundras när serien blommar ut i fascinerande koncept som grunden omärkligt har lagts för i de tidigare böckerna.

Anne McCaffrey - Mest känd för sina böcker om drakryttarna på Pern.

Marion Zimmer Bradley - Skrev om Arthursagan från ett kvinnoperspektiv. Avalons dimmor är en tegelsten, men en fascinerande sådan.

Och inte att förglömma, Mary Shelley som skrev klassikern Frankenstein som jag till min skam inte kommit mig för att läsa.

Det är bara Shelley och de jag läst som jag kan komma på nu. Se wikipedia för en större lista http://en.wikipedia.org/wiki/Women_science_fiction_authors

lördag 7 mars 2009

Anders Widén är på hugget

"Det blir faktiskt problematiskt hur man än ser på det, sparas allt material som samlats in får det konsekvenser, raderas allt material men själva loggningen att något har raderats blir kvar så skapar det också problem."

http://djingis.blogspot.com/2009/03/radda-demokratin-stryk-dom-djavlarna.html

Det här inlägget har egentligen inget syfte mer än att öka länkstatistiken till Widéns inlägg. Det behöver läsas.

söndag 1 mars 2009

Artikel om FRA-motståndet i DN

http://www.dn.se/nyheter/politik/grasrotter-effektiv-pr-1.810458

Jaha ja. Jag har följt den här debatten länge, och den här artikeln gör mig direkt obehaglig till mods. Jag vet inte hur faktan stämmer, men strukturen i den lobbyverksamhet som beskrivs passar inte alls in på hur semantiken i FRA-motståndet sett ut. Mönstret stämmer inte. Argumenten mot FRA formulerades av IT-tekniker och nördkulturen. Den här artikeln försöker skapa en mentalitet i den oinsatte läsaren att argumenten inte alls är baserade på oberoende FRA-motståndarnas tekniska kompetens, utan lades i mun på oss av PR-firmor... Kort sagt, den är ett typexempel på ett försök till social manipulation.

Det är klart man börjar undra, FRA, IPRED, ACTA, Datalagringsdirektivet, saker som hör mer hemma i en diktatur. Och när motståndet växt sig så stort att det inte går att undvika längre så publiceras en artikel i en av Sveriges största tidningar som försöker påstå att alla individuella insikter och tekniska analyser som kompetenta människor i IT-sektorn (Varav bara några få jobbar hos internetleverantörer) gör av lagen, oberoende av arandra, är en del i ett stort PR-jippo. Det börjar kännas som att det är något väldigt skumt på gång.

Andra om detta:

Opassande
Mina moderata karameller
HAX
Deepedition
Rick Falkvinge
Mitt i steget
Sagor från livbåten - Bäst hittills enligt min ödmjuka åsikt. Och han fortsätter lika slipat.

onsdag 25 februari 2009

Brister i FRAs system?

Alltså, jag undrar vad FRA gör om en terrororganisation skulle sluta skicka mail och ladda upp sin korrespondans som bilder på exempelvis Deviant art istället. Det är ju så man lurar spambottar. Man behöver ju inte heller vara så övertydlig som i grafiken mot spambottar. Man kan ju hitta på egna hieroglyfer, abstrakta rebusar. Man kan uttrycka koordinater i vinklarna på en streckgubbes armar eller i kattens ränder. Man kan göra ordlösa serier. Man kan skapa ett intuitivt bildkrypto som borde vara väldigt svårt för en dator att lösa eftersom lösningen kan ha väldigt godtycklig logik. Samt att det vore omöjligt att skilja kryptobilder från mycket annat som halvsunkiga konstnärer lägger upp, som jag själv till exempel. Hur skulle FRAs superdator lösa det?

/David

Då har Ipred röstats igenom

Det är tragiskt, på mer än ett sätt. Jag summerade mina direkta känslor i ett par kommentarer till detta inlägg.

Länk

Det här är vad jag sade:

#
David säger:
25 februari , 2009 vid 21:23

Jaha ja. Jag slutade ladda ner, och nu håller jag på med bojkotten. Laddar inte ner. Jag kommer inte ladda ner mer, men jag kommer definitivt att dra ner min filminköp med 90%.

Om det var något bojkotten lärde mig är det att jag inte behöver så mycket flimflams-underhållning [Tillägg: The onion slår huvudet på spiken.] som jag konsumerat hittills. Som jag köpt, inte laddat ner. Det finns så många aktiviteter där man skapar själv istället. Som är så mycket mer meningsfulla än att titta på underhållningsindustrins ytliga produkter.
#

Jag bör väl påpeka att jag med "kommer inte ladda ner mer" inte avser det som fortfarande är lagligt, som det jag skriver om här: http://www.detdemokratiskaverktyget.se/2009/02/nedladdning.html

David säger:
25 februari , 2009 vid 21:28

PS: Jag kommer fortsätta köpa böcker. Och jag köpte faktiskt Låt den rätte komma in i förrgår.

Kan någon snälla påpeka för henne att vi är många som både är stenhårt emot IPRED och Stenhårt anser att man ska betala för det man har glädje av? Liksom påpeka att det inte finns någon paradox? Och att för många av oss handlade nedladdning inte om piratkopiering, utan går att likställas med att gå in och testa ett par byxor i en provhytt för att se om det var rätt storlek. Jag vägrar stödja en industri som alltid försöker tvinga oss att köpa grisen i säcken.

torsdag 12 februari 2009

Nu är saker på G.

Jag har följt händelserna som lett fram till den här motionen. Jag är imponerad. Mycket välformulerad, och välbehövlig.
Det här är ju bara såååå häftigt!

Jag skickade ett mail till dom som gör powerball, handgyron, där jag föreslog att de skulle använda konceptet i en större skala, med en elgenerator i mitten och koppla den till ett vindkraftverk. Jag fick till min stora förvåning ett svar, de hade inga planer att utveckla något sådant själva, men de bifogade länken som jag postade ovan.

lördag 7 februari 2009

Drake

Jag håller på med en drake i "Super Sculpey firm"-lera, sådan lera man bränner i vanlig köksugn. Den är bränd, men ska filas på, målas och fjädrar limmas på så att vingarna blir vingar. Jag kände för att visa upp den här, så som den ser ut nu.






lördag 24 januari 2009

The dark knight

Jag såg precis den nya Batmanfilmen. Det är en sjuhelsikes bra film.

Men den har vänt på koncepten. Jokern verkar vara en direkt symbol för Satan, sent i filmen säger han något i stil med att han väl inte skulle underlåta att ha en backup-plan i kriget om Gothams själar.

Satan representeras alltså i The dark knight av skojaren, humorn. De som kämpar mot mörkret är gravallvaret, den mörka riddaren, och den vita riddaren i skinande rustning är ödesbestämd att falla ner på mörkrets väg. Om man prompt ska dela in världen i gott och ont så kan jag säga att om det var något David Brins Uplift-böcker fick mig att förstå så var det att för att skapa godhet, för att kunna vara godhjärtad på riktigt, så måste man ha humor. Humor och självinsikt, och sanning, är det starkaste vapen som godheten har. Men i The dark knight så representerar skämtaren Satan, och de som representerar det godas förkämpar använder sig av "vita" lögner.

The dark knight är som sagt en välgjord och välskriven film, därför är det lite skrämmande hur de lyckats vända på koncepten. Den är subtil. Den påverkar inte åsikterna direkt, den verkar på ett abstrakt känsloplan, sprider en svårdefinierabar olust inför det som vi egentligen behöver omfamna.

fredag 23 januari 2009

torsdag 1 januari 2009

ADHD

Jag har som sagt ADD. Hittade en intressant video om det, som jag länkar till här för att inte tappa bort den.

http://video.google.com/videoplay?docid=7445761825538896657&hl=sv