lördag 24 januari 2009

The dark knight

Jag såg precis den nya Batmanfilmen. Det är en sjuhelsikes bra film.

Men den har vänt på koncepten. Jokern verkar vara en direkt symbol för Satan, sent i filmen säger han något i stil med att han väl inte skulle underlåta att ha en backup-plan i kriget om Gothams själar.

Satan representeras alltså i The dark knight av skojaren, humorn. De som kämpar mot mörkret är gravallvaret, den mörka riddaren, och den vita riddaren i skinande rustning är ödesbestämd att falla ner på mörkrets väg. Om man prompt ska dela in världen i gott och ont så kan jag säga att om det var något David Brins Uplift-böcker fick mig att förstå så var det att för att skapa godhet, för att kunna vara godhjärtad på riktigt, så måste man ha humor. Humor och självinsikt, och sanning, är det starkaste vapen som godheten har. Men i The dark knight så representerar skämtaren Satan, och de som representerar det godas förkämpar använder sig av "vita" lögner.

The dark knight är som sagt en välgjord och välskriven film, därför är det lite skrämmande hur de lyckats vända på koncepten. Den är subtil. Den påverkar inte åsikterna direkt, den verkar på ett abstrakt känsloplan, sprider en svårdefinierabar olust inför det som vi egentligen behöver omfamna.

2 kommentarer:

 1. Hej David!
  Så just att du var in på min blogg o la en kommentar om Margareta.

  Jag har tidigare varit in och kikat på ditt arbete med "Det demokratiska verktyget".

  Ett fantastiskt jobb!

  Jag har det nu placerat i bakhuvudet att det finns.
  Jag är bara så förbaskat sjokad av familj, 3 barn, mitt företag som har underskott så det skriker och så mitt envetna jobb från min kant att försöka påverka politikerna i någon form av värdig riktning....

  Vi lär höras! och stöta ihop i cybern!

  SvaraRadera
 2. Jag beundrar dig för det du gör, och ännu mer för din öppenhet.

  Jag undrar dock, skulle det vara för mycket begärt att få ett litet omnämnande i bloggen, tillsammans med en notis om att jag behöver kvalitetskontrollörer?

  Tack för kommentaren. :)

  SvaraRadera