lördag 17 juli 2010

Hur vi vet att politikerna ljuger om FRA-lagen.

Hittade via Thomas Tvivlaren denna artikel: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stora-mejlprotester-mot-fra-lag_1416457.svd

Jag blev sugen på att försöka fördjupa SVDs bild av FRA-lagen, och skickade detta mail till dem:

Hur vi vet att politikerna ljuger om FRA-lagen.

Man har sagt oss att FRA har någon slags mystisk superalgoritm.

Sten Tolgfors sade:
"Inhämtningen kommer att ske automatiserat med hjälp av sökbegrepp. Sökbegreppen består av urvalsparametrar som både väljer ut och framför allt väljer bort information. Ingen, minst av alla FRA, har intresse av för mycket information. Sökbegreppen ska utformas så precist det bara går, också för att minimera intrång i den personliga integriteten. FRA ska inte bedriva massinhämtning eller masslagring av svensk inrikeskommunikation. Det finns inget utrymme att spana på interna svenska förhållanden. Information utan utländsk bäring ska förstöras."
- http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2007/08:130

Kruxet är att för att utforma den här typen av sökbegrepp behöver man statistik. För att få statistik måste man först ladda ner all data och utröna vilken typ av data som är relevant. Alltså går det inte se vilken information som ska väljas bort utan att studera sagda information. Ju mer statistik desto säkrare filter. Mönstren som FRA-datorn letar efter är ju dock beteendemönster, något som i vår informationsstinna värld är föränderligt, vilket innebär att det för att vara effektivt hela tiden måste samla ny statistik för att inte systemet ska överhopas av falsklarm. Man måste aktivt undersöka datan, titta på detaljerna för att se vad den innebär, för att kunna uppdatera filtren.

Man behöver inte vara datorutbildad för att förstå dessa brister, det räcker med kunskap om empiriskt tänkande och lite fallenhet för logik.

Poängen är att antingen så sysslar FRA med massavlyssning, eller så betalar svenska folket skatt för en superdator som med den information den har till sitt förfogande inte klarar av att göra det jobb politikerna säger att den gör.

Det finns en lögn här, så mycket är lätt att se. Det vi inte vet är vilken lögnen är eller vad den innebär.

Tack.

/David Jansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar