måndag 9 mars 2009

Kvinnodagen

Ja, det var visst igår. Men men. Jag tror jag ska fira den, en dag försent men ändå, med att lista lite kvinnliga SF-författare.

Justina Robson - hon är min absoluta favorit, så hon hamnar överst. Skriver insiktsfullt, på ett sätt som stimulerar. Hennes böcker är Hjärngymnastik på hög nivå och är samtidigt verkligt fängslande. Hon är ett förstaklassigt exempel på att det går att kombinera sense of wonder med högklassig litteratur.

Ursula K. LeGuin - mest känd för sina underbara fantasy-böcker om övärlden, men det var hennes SF-bok Mörkrets vänstra hand, som utforskar könsroller från ett unikt, och neutralt, perspektiv som fångade mitt intresse. Läs den.

Doris Lessing - Har inte läst klart Chikasta, men det jag läst har varit mycket fascinerande. Hon vann ju dessutom nobelpriset om någon lyckats glömma det.

Naomi Novik - hennes böcker finns till och med översatta till svenska. Njut av hennes häftiga berättelse om Draken Temeraire och hans kapten Lawrence, och förundras när serien blommar ut i fascinerande koncept som grunden omärkligt har lagts för i de tidigare böckerna.

Anne McCaffrey - Mest känd för sina böcker om drakryttarna på Pern.

Marion Zimmer Bradley - Skrev om Arthursagan från ett kvinnoperspektiv. Avalons dimmor är en tegelsten, men en fascinerande sådan.

Och inte att förglömma, Mary Shelley som skrev klassikern Frankenstein som jag till min skam inte kommit mig för att läsa.

Det är bara Shelley och de jag läst som jag kan komma på nu. Se wikipedia för en större lista http://en.wikipedia.org/wiki/Women_science_fiction_authors

4 kommentarer:

 1. Virginia Woolf.

  Och är det specifikt science fiction/fantasy man är ute efter, så har
  hon skrivit sådan också.

  Orlando.

  Så, Virginia Woolf.

  Kör hårt,
  Bellis

  SvaraRadera
 2. Jag har läst Frankenstein. Men ska jag vara ärlig (och det brukar jag vara), tyckte jag inte att den var särskilt fängslande. Litteraturkritiker och historiker världen över vill kanske bränna mig på bål för det, men det är så jag tycker. Fast ser man det som ett dokument av sin tid eller vill uppleva originalet till alla filmer och halloweenmasker är det förstås att rekommendera.
  //Marina

  SvaraRadera
 3. Jag har läst att den ska vara riktigt intressant på ett psykologiskt plan.

  SvaraRadera